Rektor
dr Maciej Kluz
dr Maciej Kluz
REKTOR
Doktor nauk rolniczych w dyscyplinie technologii żywności i żywienia, to ceniony naukowiec, dydaktyk oraz lider projektów badawczych, od lat aktywnie działający na rzecz rozwoju nauki i edukacji w Polsce oraz na arenie międzynarodowej. Jest autorem 118 artykułów naukowych oraz 182 abstraktów konferencyjnych, a łączny współczynnik wpływu jego publikacji (IF) wynosi 126,4 (h-index 14). Organizował i koordynował liczne międzynarodowe konferencje oraz projekty badawcze, które przyniosły mu uznanie w środowisku naukowym.
Jego osiągnięcia zostały uhonorowane prestiżowymi nagrodami, takimi jak Brązowy Krzyż Zasługi (Prezydent RP, 2022), Medal Komisji Edukacji Narodowej (Minister Edukacji Narodowej, 2019), Nagroda Specjalna Wiceprezesa Rady Ministrów i Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego (2018) oraz tytuł Opiekuna Naukowego Roku 2018 w Ogólnopolskim Konkursie StRuNa.
Dr Kluz ukończył studia na kierunku biotechnologia na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi UMCS w Lublinie, a stopień doktora nauk rolniczych uzyskał na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, gdzie obronił rozprawę doktorską pt. „Optymalizacja procesów produkcji ryboflawiny (witaminy B2) przez zrekombinowane szczepy drożdży Candida famata”.
Specjalizuje się w badaniach z zakresu biotechnologii i mikrobiologii żywności, ze szczególnym uwzględnieniem bioaktywnych składników roślinnych, innowacyjnych technologii przetwórstwa oraz metod poprawy stabilności mikrobiologicznej i wartości odżywczej produktów spożywczych. Jego badania łączą teorię z praktycznymi rozwiązaniami, które przyczyniają się do innowacji w przemyśle spożywczym.
Odbył liczne zagraniczne staże naukowe m.in. w University of Bologna, Italy; University of Foggia, Italy; Universitat Politècnica de València; Spain; Polytechnic Institute of Portalegre, Portuga; University of Liege, Belgium; Institute of Cell Biology, NAS of Ukraine, Lviv; Lund University, Sweden; Slovak University of Agriculture in Nitra.
Od 2007 do 2023 roku związany był z Uniwersytetem Rzeszowskim, a od października 2023 roku pracuje w Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej w Warszawie, gdzie w styczniu 2024 roku objął stanowisko Prodziekana na Wydziale Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu, a w październiku tego samego roku został mianowany Prorektorem ds. Współpracy Międzynarodowej. Od 31 grudnia 2024 Rektor Uniwersytetu Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie. Na tych stanowiskach realizuje strategię rozwoju uczelni, koncentrując się na wspieraniu współpracy międzynarodowej oraz budowaniu sieci akademickich.
Dr Kluz prowadzi także interdyscyplinarne Studenckie Koło Naukowe „Suplement”, inspirując studentów do podejmowania wyzwań badawczych i wdrażania innowacyjnych rozwiązań w obszarze zdrowia i żywienia. Pod jego opieką studenci zdobyli grant Ministra Nauki w konkursie „Koła Naukowe Tworzą Innowacje” na projekt „SCOBY Nature Fusion Superfoods: Kombucha AEH na Wysokim Poziomie”.
Jest członkiem Zarządu oraz Prezesem Podkarpackiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz International Society for Gastronomic Sciences and Studies, a także aktywnym uczestnikiem międzynarodowych sieci naukowych, takich jak CEEPUS (nagroda za najlepszą sieć w Europie w 2022 roku), Erasmus+ czy COST Action. Organizuje również międzynarodowe konferencje naukowe, takie jak „Vizja Zdrowszego Świata: Kształtowanie Przyszłości poprzez Zdrową Żywność”, „Human – Nutrition – Environment”, „Risk Factors of Food Chain” czy „Meeting of Young Researchers from V4 Countries”.
Dr Kluz swoją działalnością promuje innowacyjne podejście do nauk o żywności i żywieniu, integrując osiągnięcia naukowe z praktycznymi rozwiązaniami na rzecz zdrowia i zrównoważonego rozwoju.